% alkohole
tropiika. :D : proszę jeszcze o pomoc w tym zadaniu

a)Jaka jest zawartość % alkoholu w mieszaninie utworzonej z 25 l alkoholu 60% i 35 l
alkoholu 80%? ( w odp: 71,6%>
b)ile należy zmieszać alkoholu 80% z 40 l alkoholu 65%,aby otrzymać alkohol 70%? ( w
odp.20>
c) Należy uzyskać 120 l alkoholu 60% mając do dyspozycji alkohol 40% i 70%. Ile alkoholu
każdego rodzaju należy zmieszać? < w odp: 40 i 80>
8 mar 09:53
kaz: 25*0,6+35*0,8=60*x→x≈71,6
x*0,8+40*0,65=0,7(x+40)→x=20
8 mar 10:08
tropiika. :D : a c
8 mar 10:44
kaz: x-alk.40%
y-alk.70%
x+y=120
0,4x+0,7y=120*0,6
8 mar 12:37
tropiika. :D : to układ równanń tak /
8 mar 12:48
kaz: ano tak
8 mar 13:23
tropiika. :D : dziękuje

dobry wynik mi wyszedł
8 mar 13:25