Oblicz długość krawędzi podstawy i krawędzi bocznej graniastosłupa
alfa.:
Witajcie

!
Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 160 cm
2,
a jego objętość 320 cm
3.
Oblicz długość krawędzi podstawy i krawędzi bocznej tego graniastosłupa .
rysunek to : graniastosłup prawidłowy czworokątny.
nie wiem od czego zacząć ?
19 wrz 13:17
Godzio:
V = a
2b
P = 4ab
| | 320 | |
320 = a2b / : a ⇒ ab = |
| |
| | a | |
| | 320 | |
4ab = 160 ⇒ 4 * |
| = 160 ⇒ a = ... ⇒ b = ... |
| | a | |
a − kr. podstawy, b − kr. boczna
19 wrz 13:21
sushi_ gg6397228:
od zrobienia rysunku; oznaczenie wielkosci literkami;
potem pomyslenie co wchodzi w skład pola bocznego;
nastepnie zrobic uklad rownan −−> dwie zmienne dwa rownania
19 wrz 13:22