rownanie
Stokrotka: Równanie wykladnicze do rozwiazania:
5
x+2*7
2x+4=21
x+2
Pomoze ktoś? z wytlumaczeniem od razu
19 wrz 12:11
Godzio:
5
x + 2 * 7
2x + 4 = 21
x + 2 zauważamy, że wykładniki 5 i 21 są takie same więc
| | an | | a | |
dzielimy obustronnie przez 5x + 2 ( |
| = ( |
| )n ) |
| | bn | | b | |
Teraz korzystam z a
n * m = (a
n)
m (7
2x + 4 = 7
2(x + 2) = (7
2)
x + 2 = 49
x + 2
Wyrażenia będą sobie równe gdy wykładniki się wyzerują (wtedy wynik będzie 1 = 1, a to jest
prawda)
x + 2 = 0 ⇒ x = −2
19 wrz 12:25
Eta:
równanie sprzeczne
19 wrz 12:29
Eta:
ech... oczywista oczywistość ,że x= − 2
niefortunnie zaczęłam dzień
19 wrz 12:31
Godzio: Etam
19 wrz 12:32
Stokrotka: dziekuje bardzo za pomoc juz wszystko wiem

pozdrawiam Was
19 wrz 12:32