Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej
Man: Jedna z przyprostokątnych trójkąta jest trzy razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej. Długość
przeciwprostokątnej jest równa 20. Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej.
Rozwiązałem tak:
(x+3)
2+x
2=20
x
2+6x+9+x
2=20
2x
2+6x=20−9
2x
2+6x=11
i tutaj się zatrzymałem.
Proszę o pomoc
19 wrz 11:46
Bolejący: A czemu wiedząc że jedna przyprostokątna jest 3 razy większa a ty dodajesz (x+3)?
19 wrz 11:51
gość: Trzy razy dłuższa tzn 3*x
a co do twierdzenia Pitagorasa to też masz błąd przeciwprostokątnej nie podniosłeś do kwadratu
19 wrz 11:52