algebra
peach: jak obliczyć √a2+b2 ? czy mam przyjąć że to wartość bezwzględna z sumy?
19 wrz 11:46
M4ciek:
Podaj całą treść zadania.
19 wrz 12:11
ICSP: Najpierw podnosisz a i b do kwadratu. Później dodajesz wyniki i pierwiastkujesz.
19 wrz 12:15
peach: | | b2 | |
uzasadnij że jeśli a≠0 oraz |
| =2b−a2 to b=a2 po przekształceniach doszłam do postaci |
| | a2 | |
√a4+b2=2
√a2 i staram się coś z tym zrobić
19 wrz 12:17
Godzio:
b
2 = 2ba
2 − a
4
b
2 − 2a
2 * b + a
4 = 0
(b − a
2)
2 = 0 ⇔ b = a
2
19 wrz 12:19
Godzio:
A tamto podnosisz do kwadratu, przenosisz a4 na drugą stronę, pierwiastkujesz i masz wynik
19 wrz 12:20
peach: dzięki teraz jeszcze tylko muszę to przetrawić
19 wrz 12:23
peach: Jestem załamana sobą bo dalej nie wychodzi mi gdy próbuje kontynuować tak jak mi doradziłeś...
√a4+b2=2
√a2 /
2
a
4+b
2 = 4a
2 / −a
4
b
2= 4a
2−a
4 /
√
b= 2a − a
2 
gdzie popełniam błąd?
19 wrz 12:36
Godzio:
A to ja źle spojrzałem, musiałaś po drodze zrobić błąd, może pokaż jak doszłaś do tego
wyrażenia to go znajdziemy
19 wrz 12:37
ICSP: ale nie można pierwiastkować każdego wyrazu osobno. Pierwiastkujemy całą różnicę.
b2 = 4a2 − a4
b = √4a2−a4
Nie mniej gdzieś wcześniej jest błąd.
19 wrz 12:52
Eta:
b= a√4−a2 lub b= −a√4−a2
19 wrz 12:58
peach: 4a
2b=b
2+a
4 ....... i teraz widzę że tu się pomyliłam , tak czy inaczej
bardzo dziękuję
19 wrz 13:03