Jako, że o tej godzinie zadań raczej mało, to postanowiłem zapytać o coś co mnie trapi
Zastanawiam się czy isnieje jakiś formalny dowód na to, że przy określonym obwodzie,
największym polem ze wszystkich figur płaskich ma właśnie koło
Czy uważane jest to za
aksjomat, czyli, że tak jest i już, czy jednak jest na to jakiś dowód. Proszę o zaspokojenie
mojej ciekawości
Dowód możesz znaleźć w książce ,,Okruchy
Matematyki", na stronie 160−168.
| l | ||
r = | ||
| 2π |
| l | ||
Po = π * ( | )2 | |
| 2π |
| l2 | ||
Po = π * | ||
| 4π2 |
| l2 | ||
Po = | ||
| 4π |
| l | ||
a = | ||
| 4 |
| l2 | ||
P□ = | ||
| 16 |
| l2 | l2 | ||
~ | |||
| 4π | 16 |
A mi chodziło dla dowolnej.