..
rączka: Jak z tego wyciągnąć y?
y=?
Pod pierwiastkiem jest 1+y
2, kwadrat dotyczy tylko y.
19 wrz 11:37
Trivial:
2
√1+y2x = ay /
2
4(1+y
2)x
2 = a
2y
2
...
19 wrz 11:56
rączka: Dzięki
19 wrz 11:57
gość: 2x √1+y2=ay podnosząc stronami do kwadratu
4x2(1+y2)=a2y2
4x2+4x2y2=a2y2
4x2y2−a2y2=−4x2
y2(4x2−a2)=−4x2
y2=−4x24x2−a2
y=± √−4x24x2−a2
19 wrz 12:01
rączka: w tej ostatniej linijce to co jest, bo nic nie widać
19 wrz 12:17
rączka: Spoko. Ja wiem, jak to rozpisać, ale może ktoś będzie miał problem z tym zadaniem, zobaczy
takie coś i nie będzie wiedział jak dalej zrobić... Jak już się ma odpowiadać, to chyba
porządnie?
19 wrz 14:35