Zadanie
Stokrotka: Rozwiąż równanie wykładnicze:
32x+5*3−x+1=2x+6
Proszę o jak najszybszą pomoc.
19 wrz 11:20
Stokrotka: Pomoże mi ktoś?
19 wrz 11:23
AC:
3x+6 = 2x+6 ⇔ x+6=0 ⇒ x=−6
19 wrz 11:31
Stokrotka: a mozesz wytłumaczyć skad to się wzieło?
19 wrz 11:33
Stokrotka: wynik jest poprawny
19 wrz 11:33
Stokrotka: mam jeszcze taki przyklad z tego samego zadania
5x+2*72x+4=21x+2
19 wrz 11:35
Stokrotka: Prosze o pomoc
19 wrz 11:38
AC:
5x+2 * 72x+4 = 7x+2 * 3x+2 / :7x+2
5x+2 * 7x+2 = 3x+2
35x+2 = 3x+2 ⇔ x+2=0 ⇒ x = −2
19 wrz 11:40
Stokrotka: a skad bierze Ci sie ta ostatnia linijka?
19 wrz 11:41
Stokrotka: mozesz mi to wytlumaczyc?
19 wrz 11:45
AC:
5x+2 * 7x+2 = 35x+2
19 wrz 11:49
Stokrotka: 35x+2 = 3x+2
chodzi mi o tą linijkę, i jak z tego wiesz ze x+2=0
?
19 wrz 12:04
AC:
| | 35 | |
( |
| )x+2 = 1 ⇔ x + 2 = 0 |
| | 3 | |
19 wrz 12:13
Stokrotka: dzieki bardzo juz rozumiem
19 wrz 12:15
AC:
OK!
19 wrz 12:16