wartość bezwzględna
ddd: wartość bezwzględna z
jest mniejsza równa 1
18 wrz 22:31
ddd:
2x−3<x−3
x<0
2x−3>−x+3
x>2
wynik powinien miescic się w przedziale (0,2) rachunkowo jako wynik otrzymałem całą resztę.
Dlaczego?
18 wrz 22:35
Anna: piszę
18 wrz 22:36
Anna:

To nie tak. Nierówności nie można mnożyć obustronnie przez mianownik.
Sprowadzamy lewą stronę do jednego ułamka:
Iloraz zamieniamy na iloczyn:
x*(x−3) < 0 Wyznaczamy miejsca zerowe z każdeko czynnika:
x=0, x=3
Wykonujemy wykres tzw. "wężyk" (zawsze od strony prawej, tym razem od góry) i odczytujemy
rozwiązanie ( gdzie wykres przyjmuje wartości ujemne):
x ∊ (0,3)
18 wrz 22:45
Anna: dopisuję
18 wrz 22:46
Anna: | | 2x−3 | | 2x−3 | |
I |
| I < 1 ⇔ −1< |
| < 1 |
| | x−3 | | x−3 | |
18 wrz 22:49
ddd: Wielkie dzięki
18 wrz 22:50
Anna: Zatem trzeba rozwiązać jeszcze lewą część nierówności i wyznaczyć część wspólną rozwiązań obu
nierówności pojedynczych.
18 wrz 22:51
ddd: Dzięki , już rozumiem
18 wrz 22:54
Anna:

3(x−2)(x−3)>0 ⇒ m. zer.: x+2, x=3
Na podst. wykresu: x∊ (−
∞,2)U(3,
∞)
Część wspólna z obu wykresów, to:
x∊(0,2)
18 wrz 23:04