ostrosłup
lula: ściany bocne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego są trojkątami równobocznymi o boku
długości a . Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną nachyloną do podstawy pod
kątem 45 stopni i zawierającą jej przekątną.
8 mar 09:49
Basia: rozwiązuję
9 mar 01:20
Basia:
przekrój będzie trójkatem równoramiennym, którego podstawą jest przekatna kwadratu o boku
a
czyli d = a
√2
katy przy podstawie mają po 45 ⇒ kat przy wierzchołku ma 90
x - długość ramienia tego trójkata (przyprostokątnej)
x
2 + x
2 = (a
√2)
2
2x
2 = 2a
2
x
2 = a
2
x = a
P = x*x/2 = x
2/2 =
a2/2
9 mar 01:24