Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego?
alfa:
Jak to rozwiązać !?
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego? ,którego przekątna podstawy ma
długość =5√2 ,a pole powierzchni całkowitej jest równe 276cm /kw. Jak obliczyć tą wysokość ze
wzoru na objętość graniastosłupa ? kto z was umie to rozwiązać ?
pozdrowionka
alfa
18 wrz 21:56
Sławek:
V = P
p*H
P
c = 2P
p + P
b
| | 5√2 | |
Podstawa to kwadrat o boku a= |
| = 5 |
| | √2 | |
stad P
p = a
2 = 5
2=25
2*P
p =50
na P
b zostaje 276−50=226cm
2
na jedna ścianę boczną wypada 226/4=56,5cm
2
pole jednej ściany bocznej to
P
b1= a*H
stąd
| | Pb1 | | 56,5 | |
H= |
| = |
| = 11,3 cm |
| | a | | 5 | |
18 wrz 22:10