Wykonaj działania − Wyrazenia wymierne − dodawanie i odejmowanie
a) 152x + 5x−1116x2 = ?
b) y3−y + 2yy−3 = ?
c) 14x2−1 − 1−x2x−1 = ?
| y | 2y | −y | 2y | ||||
+ | = | + | = | ||||
| 3−y | y−3 | y−3 | y−3 |
| −y+2y | y | |||
= | = | |||
| y−3 | y−3 |
| 1 | ||
zał.: x ≠ ± | ||
| 2 |
| 1 | 1−x | 1 | 1−x | ||||
− | = | − | = | ||||
| 4x2−1 | 2x−1 | (2x+1)(2x−1) | 2x−1 |
| 1 | 1−x | 2x+1 | ||||
= | − | * | = | |||
| (2x+1)(2x−1) | 2x−1 | 2x+1 |
| 1 | (2x+1)(1−x) | |||
= | − | = | ||
| (2x+1)(2x−1) | (2x+1)(2x−1) |
| 1−(2x+1)(1−x) | 1+2x2−x+1) | |||
= | = | = | ||
| (2x+1)(2x−1) | (2x+1)(2x−1) |
| 2x2−x | x(2x−1) | |||
= | = | = | ||
| (2x+1)(2x−1) | (2x+1)(2x−1) |
| x | ||
= | ||
| 2x+1 |