oblicz objętość i pole powierzchni prostopadłościanu.
bet.: Hey pomóżcie mi

!
Przekątna prostopadłościanu ma długość d i tworzy z płaszczyznami ścian
bocznych kąt o miarach α i β .
Oblicz objętość i pole powierzchni prostopadłościanu.
18 wrz 21:41
bet.: czy ktoś wie jak to rozwiązać ?
18 wrz 21:51
Godzio: Dalej aktualne ?
18 wrz 22:34
ICSP: Witaj
Godziu. Wiedziałem że się skusisz na to zadanko
18 wrz 22:37
Godzio: Witam

Czyli daje aktualne to się zabieram
18 wrz 22:38
Godzio:
b
2 + c
2 = d
12 ⇒ c
2 = d
2(cos
2β − sin
2α) ⇒ c = d
√cos2β − sin2α
V = abc = d
3sinαsinβ
√cos2β − sin2α
18 wrz 22:47
bet.: dziękuję
19 wrz 12:43