.
pomocy: Dany jest okrąg o środku O i promieniu 3. Z punktu P poprowadzono dwie styczne do tego
okręgu w punktach M i N . Wiedząc że kąt MPN ma miarę 30 stopni , oblicz długość cięciwy
MN.
8 mar 09:37
Basia: rozwiązuje
9 mar 01:08
Eta: Dobranoc Basiu!
Do jutra!... idę już do spanka
9 mar 01:12
Basia:
rysujemy odcinki OM i ON
to są promienie poprowadzone do punktów styczności czyli prostopadłe do stycznych
kat MON = 360 - 2*90 - 30 = 150
stosujemy tw.cosinusów dla trójk. MON
MN2 = OM2 + ON2 - 2OM*ON*cos(MON)
MN2 = r2 + r2 - 2r*r*cos150
MN2 = 9 + 9 - 2*9*cos(180-30)
MN2 = 18 - 18*(-cos30)
MN2 = 18 + 18*√3/2 = 18 + 9√3 = 9*(2 + √3)
MN = 3*√2 + √3
9 mar 01:13
Basia: Dobranoc Eto!
Ja też już kończę. Po wczorajszym jednak spać mi się chce.
9 mar 01:14