oblicz długość przekątnej sześcianu
alfa: Pole powierzchni sześcianu jest równe 36 cm 2.Oblicz długość jego przekątnej ?
jakie jest rozwiązanie?
18 wrz 21:29
ICSP: 3√2
18 wrz 21:30
bet.: a skąd się wzięło 3 ?
18 wrz 21:48
Eta:
przykleiło się do
√2 
bo: 6a
2= 36
a
2= 6
a=
√6
d= a
√3 =
√6*
√3=
√18=
√9*2= 3
√2
18 wrz 21:54
ICSP: d= a√3
Pp = 6a<sup>2
Najpierw liczysz a ze wzoru na Pp a później wstawiasz do wzoru na przekątna sześcianu.
18 wrz 21:56
sushi_ gg6397228:
rzucił monetą i wypadło akurat 3
18 wrz 21:56
alfa: dziękuję
18 wrz 22:00