oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu
alfa: Oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu?
,jeżeli wiesz, że po zwiększeniu jego krawędzi o 1 cm otrzymujemy sześcian o objętości o 61cm
( centymetrów sześciennych ) większej.
jak to rozwiązać?
18 wrz 21:26
Gustlik: Wskazówka:
x − długość krawędzi sześcianu
Objętość przed zwiększeniem:
V=x3
Objetość po zwiększeniu:
V+61=(x+1)3
za V wstaw x3 z pierwszego równania − otrzymasz:
x3+61=(x+1)3 → rozwiąż teraz to równanie
Pole = 6x2
19 wrz 00:19
alfa: dzięki
19 wrz 12:03