oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego
alfa: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego? ,którego przekątna podstawy ma
długość =5√2 ,a pole powierzchni całkowitej jest równe 276cm /kw.
Jak obliczyć tą wysokość ze wzoru na objętość graniastosłupa ?
kto z was umie to rozwiązać ?
18 wrz 21:22
mary.: macie jakiś pomysł?
18 wrz 22:12
Anna: a
√2 = 5
√2 ⇒a = 5 cm
P
c = 276 cm
2 P
c = 2a2 + 4ah V=a
2h
2*25+4*5*h = 276
| | 226 | |
20h = 226 ⇒ h = |
| = 11,3 |
| | 20 | |
V=25*11,3= ...
18 wrz 23:15
alfa: dzięki
19 wrz 12:26