figury podobne
Tomek:

Z pewnego prostokąta odcięto kwadrat i otrzymano prostokąt podobny do danego prostokąta oblicz
stosunek długości boków danego prostokąta.
18 wrz 21:18
Tomek: Wyszło mi, że ab=b−a a
18 wrz 21:19
Tomek: Jak to dalej rozpisać proszę o pomoc
18 wrz 21:19
ICSP: a masz odpowiedź? Ja bym mnożył na krzyż.
18 wrz 21:22
Tomek: √5−12 Dalej coś było mnożone deltą według wzoru t2+t−1=0 tylko nie wiem skąd się to
wzięło
18 wrz 21:24
ICSP: | | 1 + √5 | |
strzelam że to jest |
| |
| | 2 | |
18 wrz 21:25
ICSP: haha minusa zgubiłem
18 wrz 21:25
ICSP: | a | | b−a | |
| = |
| ⇔ a2 = b2 − ab ⇔ a2 +ab − b2. |
| b | | a | |
Jest to równanie kwadratowe o następujących współczynnikach:
a = t
t
2 + t*b − b
2
Δ = b
2 + 4b
2 = 5b
2
√Δ =
√5b
| | −b − √5b | |
t1 = |
| − sprzeczne (bok nie może być ujemny. |
| | 2 | |
| a | | −b + √5b | | √5−1 | |
| = |
| * b = |
| |
| b | | 2 | | 2 | |
18 wrz 21:28
ICSP: | | −b + √5b | | 1 | |
W ostatniej linijce powinno być |
| * |
| |
| | 2 | | b | |
18 wrz 21:32
Tomek: Dzięki wielkie
18 wrz 21:32
Tomek: Właśnie mi coś nie pasowało xD
18 wrz 21:32