narysuj wykres funkcji
Magda: Bardzo prosze o pomoc

Jutro mam poprawę

Narysuj wykres funkcji, która:
a) jest ciągła
b) w x
0=0 ma ekstremum lokalne i f(0)=3
C) ma asymptotę lewostronną poziomą y=1
d)ma asymptotę prawostronną ukośną y=−x
Bardzo proszę o pomoc
18 wrz 20:56
Magda: co do b) w x0+0 ma maksimum lokalne
18 wrz 20:57
sushi_ gg6397228:
najpierw zacznij od narysowania asymptot i zaznaczenia maksimum na wykresie
18 wrz 20:59
Magda:

Nie wiem gdzie dodawać tutaj cyfry do wykresu, ale narysowałam asymptoty i ekstremum, co
dalej
18 wrz 21:06
sushi_ gg6397228:
cyfry to sie wciska "T" i potem z klawiatury wpisuje
18 wrz 21:09
sushi_ gg6397228:
18 wrz 21:12
Magda:

xy1123y=1y
18 wrz 21:14
Magda: a ok, na teście zrobiłam identycznie jak ty sushi, czyli miałam dobrze

a mam jeszcze jedno zadanie: (nie pamiętam dokładnie tresci słowo w słowo)
| | ⎧ | 0; x<0 | |
| czy funkcja F(x) | ⎨ | 0,5; x=0 |
|
| | ⎩ | 1;x>0 | |
moze byc dystrybuantą pewnej zmiennej losowej? uzasadnij
18 wrz 21:17
sushi_ gg6397228:
dystrybuanta musi byc lewostronnie ciagla. limes x−−> − ∞ = 0 a w +∞ ma byc 1
18 wrz 21:21
Magda: czyli może czy nie może być dystrybuantą pewnej zmiennej losowej i gdzie jest bład jeśli jest?
18 wrz 21:23
sushi_ gg6397228:
ten punkt mi nie pasuje
18 wrz 21:25
Magda: Ja napisałam, że nie może być, bo bład jest w "0,5 dla x=0" bo przechodząc z funckji gęstości
na dystrybuantę liczymy całkę
+∞
F(x)= ∫ f(t) dt
−∞
z F(x) na f.gęstości odwrotność całkowania czyli różniczkowanie, czyli pochodna z 0,5 wynosi 0,
więc całka z 0 nie daje 0,5, nie wiem jak to wytłumaczyć
18 wrz 21:29
sushi_ gg6397228:
napisalem, ze musi byc lewostronnie ciagla, a w punkcie x=0,5 jest nie ciagla
18 wrz 21:30
Magda: jeśli lewostronnie to od −∞ do 0 musi być ciągła a co zrobić z tym x=0

Jak to wytłumaczyć
18 wrz 21:32
sushi_ gg6397228:
x=0,5 −−>tam nie jest ciagla, wiec odpowiedz jest ze to nie moze byc dystrybuanta
18 wrz 21:34
Magda: czyli dystrybuanta nie jest ciągła wtedy kiedy mamy jakiś punkt? np 0,7 dla x=0 itp? od czego
to zależy? musi być tylko < badz > żeby była ciagła?
18 wrz 21:39
sushi_ gg6397228:
musi byc lewostronnie ciagla
18 wrz 21:44
sushi_ gg6397228:
18 wrz 21:46
sushi_ gg6397228:
18 wrz 21:48
Magda:

lewostronnie, czyli do 0 włacznie?
wykres tej funkcji tak wygląda?
18 wrz 21:48
sushi_ gg6397228:
przeciez juz napisalem; ponadto jak funkcja wczesniej daje 0 a potem w jednym punkcie daje
wartosc −−> przy liczeniu calki dla F(X), wiec juz nie ma nad czym dyskutowac
18 wrz 22:02
Magda: czyli dobre było moje rozumowanie, że przechodząc z funkcji gęstości na dystrybuantę, całka z
"czegoś" nie daje wartości, więc tu jest błąd?
18 wrz 22:15
sushi_ gg6397228:
mogla jeszcze byc skokowa; ale to by byla tak jak na moim pierwszym rysunku
wiec potem wysypala sie calak z f. gestosci
18 wrz 22:16
sushi_ gg6397228:
zawsze jest jakis przedzial, a u nas jest "punkt" i to nie pasuje pod f. gestosci i
dystrybuante
18 wrz 22:18