.
Asia: Ile razy szescian sumy liczb a = √3 i b = 2√3 jest wiekszy do sumy szczescianow liczb a i
b. Bardzo prosze o dokladnie obliczenia, poniewaz mi jakies dziwactwa wyszly..
18 wrz 20:45
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
18 wrz 20:47
ICSP: ...
(a+b) = 3
√3
(a+b)
3 = 81
√3
a
3 + b
3 = 3
√3 + 24
√3 = 27
√3
| 81√3 | |
| = |
| 27√3 | |
18 wrz 20:47
Vizer: (
√3+2
√3)
3=(3
√3)
3=27*3
√3=81
√3
(
√3)
3+(2
√3)
3=3
√3+8*3
√3=3
√3+24
√3=27
√3
| (√3+2√3)3 | | 81√3 | |
| = |
| =3 |
| (√3)3+(2√3)3 | | 27√3 | |
Jest 3 razy większy.
18 wrz 20:55
Asia: dziękuję bardzo
18 wrz 22:55