Wyznacz ZWf
Badhead: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, bo nie mogę dojść jak je rozwiązać.
Wyznacz ZWf f(x)= 25x − 10*5x + 9
18 wrz 20:27
Vizer: Tu masz to zadanie:
102008
18 wrz 20:30
Badhead: dziękuję za odpowiedź
18 wrz 20:30
Badhead: cytat z tamtego rozwiązania:
"ZKS:
5x = t t > 0
f(t) = t2 − 10t + 9
tw = 5
f(5) = −16
a > 0 więc ZW = <−16 ; ∞)"
moim zdaniem w wierszu "f(t) = t2 − 10t + 9" chyba jest błąd, bo żeby można było zrobić t2,
funkcja podstawowa musiałaby być 252x + (...), a jest 25x + (...), więc raczej będzie 5t,
a nie t2
18 wrz 20:43
ICSP: 25 = 52
25x = 52x
18 wrz 20:44
ICSP: 25x = 252x
18 wrz 20:44
ICSP: boże... Spie już...
25
2 = (5
2)
x = 5
2x
18 wrz 20:45
Vizer: chyba 25
x≠25
2x
18 wrz 20:45
Trivial: Witaj, Śniący.
18 wrz 20:46
Vizer: No najwyraźniej
18 wrz 20:46
ICSP: Witaj
Trivial
Witaj
Vizer
Trivial chyba za dużo ostatnio w gothic'a grałeś
18 wrz 20:48
Badhead: chyba 25x=5*5x=5x+1
18 wrz 20:50
Trivial: Nie grałem w to już długo... Ale przecież takie kultowe gry nie sposób zapomnieć.
18 wrz 20:50
Trivial: Chyba nie.
18 wrz 20:50
ICSP: (ab)c = ab*c
Zajrzyj do wzorów.
18 wrz 20:51
Badhead: faktycznie macie rację
a mam pytanie co to jest to tw z linijki "tw = 5"?
bo ja myślałem o wyliczeniu Δ z t2 − 10t + 9 i obliczeniu t zerujących równanie, a widzę że tu
się pojawia jakieś tw
18 wrz 20:59
Vizer: wierzchołek funkcji, a miejsca zerowe nie są Ci potrzebne do określenia zbioru wartości
funkcji.
18 wrz 21:01
Badhead: dziękuję wszystkim za pomoc, nie zrozumiałem o co chodziło z tym t
w, bo w szkole oznaczaliśmy
wierzchołek jako punkt o współrzędnych (p;q) a zgodnie z tamtym oznaczeniem jest to p, jeszcze
raz dziękuję
18 wrz 21:20