fuuunkcja
misia: Wyznacz punkty w których styczna do wykresu funkcji f(x) = (x-1)2 (x+5) jest równoległa
do osi OX.
8 mar 09:33
Basia: rozwiązuję
9 mar 00:27
9 mar 00:31
Basia:
wspólczynnik kierunkowy stycznej do krzywej o równananiu y = f(x) w p-cie x
0 jest równy
f'(x
0)
styczna ma być równoległa do OX czyli jej wsp.kierunkowy a = 0
liczymy pochodną
f'(x) = [(x-1)
2]'*(x+5) + (x+5)'*(x-1)
2
f'(x) = 2(x-1)(x-5) + (x-1)
2 = (x-1)*[2(x-5) + (x-1)]
f'(x) = (x-1)*[2x - 10 + x + 1]
f'(x) = (x-1)(3x - 9) = 3(x-1)(x-3)
f'(x) = 0 ⇔ 3(x-1)(x-3) = 0 ⇔ x-1 = 0 lub x-3 = 0 ⇔
x=1 lub
x=3
9 mar 00:32
Basia: Miłego drinkowania ! Ja też robię zaraz herbatkę !
Zajrzyj przy okazji do "mela", coś tam do Ciebie napisałam, a nie chce mi się
przepisywać.
9 mar 00:34