Proszę o przypomnienie.
Kasiaaa: Proszę, przypomnijcie mi jak rozwiązać takie równanie:
x2 − 10x + 25 = 0
18 wrz 19:41
Trivial:
ax
2 + bx + c = 0
Δ = b
2 − 4ac
18 wrz 19:42
Vax: (x−5)2 = 0 ⇔ x=5
18 wrz 19:43
Trivial:
Ah, rzeczywiście. Nawet nie patrzyłem na równanie.

Ale w ogólności najlepiej deltą.
18 wrz 19:44
Vax: Delta to to samo co zawijanie ze wzorów, ale łatwiej się nauczyć
18 wrz 19:46
Kasiaaa: a co to jest za metoda?
18 wrz 19:58
Vax: ax
2 + bx + c = 0 /*a
a
2x
2 + abx + ac = 0 /*4
(2ax)
2 + 4abx + 4ac = 0
(2ax+b)
2−b
2+4ac = 0
(2ax+b)
2 = b
2−4ac
Podstawiamy sobie teraz Δ = b
2−4ac
(2ax+b)
2 = Δ
Stąd widać, że jeżeli Δ < 0 to równanie nie ma rozwiązań, jeżeli Δ = 0 to ma jedno, a jeżeli Δ
> 0 to ma dwa:
2ax+b = ±
√Δ
2ax = −b±
√Δ
18 wrz 20:02
Kasiaaa: A z takim równaniem co zrobić?
9x
2 + 1 = 6x

18 wrz 20:07
Vax: 9x2 − 6x + 1 = 0 ⇔ (3x−1)2 = 0
18 wrz 20:15