..
bart:

Klucz zawieszono na dwóch sznurkach. Jeden jest dłuższy od drugiego. Nazwać i obliczyć(?) siły.
czerwone wektory to siła naciągu poszczególnych sznurków
niebieski wektor to składowa tych sił
zielony wektor to siła grawitacji
Mam nadzieję, że o to chodziło..
18 wrz 19:30
bart: jezeli ktos zauwazył bład to prosze o poprawienie.. thx
18 wrz 19:34
Trivial: ?
18 wrz 19:37
Trivial:
A gdzie jest obliczone?
18 wrz 19:38
bart: brak danych

Trivial, wiem, że potrafisz..

ja musze miec cyferki
18 wrz 19:39
Trivial: Jeżeli to całe zadanie, to rzeczywiście brak jakiejkolwiek danej.
18 wrz 19:41
bart: ale rysunek ok?
18 wrz 19:41
Trivial:
Nie wiem. A co jeśli jeden sznurek jest większy tylko o nieskończenie małą długość?

Daj jakieś normalne zadanie... To zadanie formułował chyba jakiś pseudofizyk.
18 wrz 19:43
Trivial:
Można też wymyślić sobie co jest dane, ale to bez sensu (powiedzmy, że dane są siły o które nas
pytają i zadanie policzone!).
18 wrz 19:47
bart: Okazalo sie ze dlugosci mozemy sobie sami wymyslic.. wiec Trivial, prosze
18 wrz 19:53
Trivial: A czy sznurki są przyczepione do płaskiej powierzchni? W jakiej odległości od siebie?

Bez
masy klucza się również nie obejdzie.
18 wrz 19:56
bart: wymysl sobie

i nie kombinuj za duzo
18 wrz 19:59
Trivial: Ale bez tego nie da rady
18 wrz 20:02
Trivial: Idę na kolację. Będę za jakieś 20 min to rozwiążę.
18 wrz 20:02
bart:

zaluzmy ze
F
1=5N
F
2=3N
F czyli sile skladowa tych dwoch sil mozemy obliczyc z tw. Pitagorasa
F
12+F
22=F
2
F=
√F12+F22
F=
√25+9N
F=
√34N
18 wrz 20:03
bart: teraz wymysl sobie mase klucza np m=0,5kg
sila grawitacji Q=mg
a wiec
Q=0,5*10N
Q=5N
18 wrz 20:05
Trivial:

Skąd wiesz, że sznurki są przyczepione w taki sposób? A nie np. tak?
18 wrz 20:26
Trivial: Jak myślę o dwóch sznurkach, na których wisi klucz, to właśnie to przychodzi mi na myśl.
18 wrz 20:29
Trivial: Mimo wszystko policzone OK, tylko dziwne założenie. Co Cię wzięło na zadanka?
18 wrz 20:30
Trivial: Policzone dobrze, tyle że... skoro masz policzoną siłę F, a klucz wisi, to... masa nie może być
0.5kg
18 wrz 20:31
bart: robię to zadanie komuś

taki rys dostalem
18 wrz 20:53
Trivial: aha.
18 wrz 20:55