DZIAŁANIA NA WYRAŻENIACH WYMIERNYCH
Malwin: BARDZO PROSZĘ O POMOC: NIE MOGĘ PORADZIC SOBIE Z TYM ZADANIEM, JEŚLI TO NIE PROBLEM PROSZE O
WYJAŚNIENIE. z GÓRY DZIĘKUJĘ
18 wrz 18:50
Eta:
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
x
2−25 = x
2−5
2 = (x−5)(x+5)
| 3 | | x+2 | | 3 | | x+2 | |
| − |
| = |
| + |
| = |
| (x−5)(x+5) | | −(x−5) | | (x−5)(x+5) | | x−5 | |
Dziedzina: x≠ 5 i x≠ −5
ustalamy wspólny mianownik
| | 3 +(x+2)(x+5) | |
= |
| = ........... dokończ |
| | (x−5)(x+5) | |
18 wrz 19:15
Eta:
ojj ... nie zauważyłam tej
+4
zatem:
| 3+(x+2)(x+5) +4(x−5)(x+5) | |
| = ........... |
| (x−5)(x+5) | |
18 wrz 19:18
Malwin: AHA TO TAK ZMIENIĆ TEN DRUGI MIANOWNIK.
| | (4X + 8)(X+5) | |
U{3+(X−2)(X+2)} {(X−2)(X+2)} + |
| |
| | (X−5)(X+5) | |
18 wrz 19:26
Malwin: NIE, ŻLE NAPISAŁAM
| | 4X + 8)(X+5) | |
u {3 =(X+2)(X=+5)}{X−5)(X+5)} + |
| |
| | (X−5)(X+5) | |
18 wrz 19:29
18 wrz 19:31
Malwin: CZYLI TO JEST U {3(X2 + 5x + 2x + 10)}{(X−5)(X+5)} + 4(X2−25)}{(X−5)(X+5)}
18 wrz 19:32
Malwin: DZIĘKU ZA POMOC, NIE WIEDZIAŁAM JAK W TYM PRZYKŁADZIE WZIĄĆ SIĘ ZA TEN MIANOWNIK, BO JEST
ODWROTNY. TERAZ JUŻ WIEM, MYSLE ŻE NIE BEDZIE JUZ Z TYM KŁOPOTU.
18 wrz 19:33
Eta:
| | 3 + x2+7x+10 +4x2−100 | | 5x2+7x−87 | |
= |
| = |
| |
| | (x−5)(x+5) | | (x−5)(x+5) | |
nie ma potrzeby wymnażania mianownika
18 wrz 19:36
Malwin: DZIĘKUJĘ CI BARDZO
18 wrz 19:41