Wielomiany
JA: Rozkład na czynniki:
W(x) = 6x4 + 6x3 −11x2 + x − 2
Proszę o pomoc.
18 wrz 18:46
Eta:
=(x−1)(x+2)(6x2+1)
18 wrz 18:52
JA: No tak. Rozwiązanie mam. Potrzebuje "kroków po drodze" Bylbym wdzieczny.
18 wrz 18:53
Eta:
W(1)=.....= 0 i W(−2)=.... =0
podziel W(x) przez (x−1)(x+2) czyli przez x2+x −2
otrzymasz 6x2+1
i masz rozkład taki jak podałam
18 wrz 19:02
Eta:
2/ sposób ( dla wprawionych

6x
4+x
2+6x
3+x−12x
2−2 =x
2(6x
21)+x(6x
2+1)−2(6x
2+1)=(6x
2+1)(x
2+x−2)=(6x
2+1)(x−1)(x+2)
18 wrz 19:05
JA: Ale skąd wiesz od razu, że akurat 1 i −2 są pierwiastkami tego wielomianu? I Akurat przez x2 +
x − 2 mam dzielic ten moj wyjsciowy wielomian ?
18 wrz 19:07
Eta:
sprawdzaj po kolei .... W(1)=...... =0 W( −1) =....... ≠0 W(2) =.......≠0 W(
−2)=....=0
18 wrz 19:09
Eta:
(x−1)(x+2)= x2+2x −x −2 = x2+x −2
18 wrz 19:10
JA: Dzięki wielkie za 2 sposób
18 wrz 19:11
JA: A wiesz może jak mogę odczytać najmniejszą wartość tego wielomianu. I jak mogę wyznaczyć
monotoniczność tej funkcji. I potrzebuje jeszcze coś takiego jak punkt przegięcia (sam nie
wiem co to jest). Punkt przegięcia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_przegi%C4%99cia
18 wrz 19:34
JA: .
18 wrz 19:49