Zadanie
monia: PROSZE O POMOC... Dany jest trójkąt równoramienny o ramieniu 4 cm i kącie α przy
podstawie. Wyznacz pole tego trójkąta jako funkcję kata α. Określ dziedzinę tej funkcji
i narysuj jej wykres. Odcytaj z wykresu dla jakiego kąta αpole trójkąta jest największe.
8 mar 09:28
Basia: rozwiązuję
8 mar 23:36
Basia:
ABC trójkat równoramoienny
AC = BC = 4
rysujemy wysokość CC1
C1 jest środlkiem AB = a
tr.AC1C jest prostokatny stąd:
sinα = CC1/AC = h/4
h = 4sinα
------------------
cosα = AC1/AC = (a/2)/4
a/2 = 4cosα
a = 8cosα
--------------------
P= a*h/2
P(α) = 8cosα*4sinα / 2 = 4cosα*4sinα = 16sinα*cosα = 8*2sinα*cosα = 8sin(2α)
α > 0
-------------
2α<180
α<90
----------------
α∈(0;90) w radianach α∈(0; π/2)
wykres musisz spróbować narysować sama
wartość największą funkcja osiagnie dla α = π/4
bedzie to:
P(π/4) = 8sin[2*(π/4)]=8sin(π/2) = 8
8 mar 23:45