Rozłóż wielomian w na czynniki.
Upss: Rozłóż wielomian w na czynniki.
w(x)= x6+16x3+64
Próbowałam to policzyć:
t= x3
w(x)= t2+16t+16
delta= 256−256= 0
t0= −16/2= −8
x= −2
Nie wiem co dalej zrobić.
Wynik ma wynosić:
w(x)= (x+2)2(x2−2x+4)2
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
18 wrz 17:47
kachamacha: (x3+8)2=(x+2)2(x2−2x+4)2
18 wrz 17:53
Upss: Aha, faktycznie!

Dziękuję bardzo.
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
18 wrz 17:55
kachamacha:
18 wrz 17:58
Upss: A gdy już doszłam do tego, że:
x= −2
Nie mogę tego jakoś wykorzystać?
Tj. nie używać wzoru skróconego mnożenia?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
18 wrz 18:00
kachamacha: ale powinno być W(t)=t2+16t+64
18 wrz 18:03
Upss: Tfu, no tak. Pomyłka..
Ale nie mogę jakoś inaczej tego policzyć?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
18 wrz 18:05