skracanie ułamków
dsf 44 45:
a2+b2+c2+2ab+2ac+2bca2−b2−c2−2bc
od czego zacząć?
18 wrz 17:09
Vax: Od zapisania tego w dużych ułamkach U { } { } (bez spacji)
18 wrz 17:10
dsf 44 45: przecież czytelne jest...
| a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc | |
|
|
| a2−b2−c2−2bc | |
18 wrz 17:13
Vax: Ale po co męczyć tak wzrok
| a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac | | (a+b+c)2 | | a+b+c | |
| = |
| = |
| |
| a2−b2−c2−2bc | | (a+b+c)(a−b−c) | | a−b−c | |
18 wrz 17:14
dsf 44 45: Hehe, no to ja wiem, że tak będzie. Ale czy nie da się tego bardziej rozpisać? Skąd mam
wiedzieć, że a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc=(a+b+c)2 ?
18 wrz 17:16
Vax: | | a+b+c | | a−b−c+2b+2c | |
Z tym już za wiele nie zrobisz, można jedynie |
| = |
| = 1 + |
| | a−b−c | | a−b−c | |
| | 2b+2c | |
|
| , ale czy to coś daje.. |
| | a−b−c | |
A co do zawinięcia, to po prostu niektóre wzory trzeba znać, często ułatwiają liczenie, jednak
jak się tego nie widzi, to można iść schematem, traktujemy wyrażenie jako f. kwadratową
niewiadomej a:
a
2 + a(2b+2c)+b
2+c
2+2bc = a
2 + a(2b+2c)+(b+c)
2
Liczymy deltę:
Δ = (2b+2c)
2 − 4(b+c)
2 = 4(b+c)
2−4(b+c)
2 = 0
| | −2b−2c | |
Czyli a = |
| = −b−c i zapisując nasz trójmian w postaci iloczynowej dostajemy |
| | 2 | |
(a+b+c)
2
18 wrz 17:21