równanie kw.
monika: Uzasadnij że równanie kwadratowe √2 x2 + ( √3 + 3 ) x + √6 =0 ma dwa pierwiastki.
Nie obliczając pirwiastków równania, oblicz sumę ich odwrotności.
8 mar 09:25
kaz: Ponieważ Δ>0,bo9-2√3>0
1/x1+1/x2=x1+x2/x1*x2=-b/c
8 mar 09:51
monika: a skąd wiadomo że tak należy obliczyć tą drugą część zadania (suma odwr) ? bo tego nie
rozumiem własnie
8 mar 09:53
kaz: 1/x1+1/x2=x1+x2/x1*x2=-b/a/c/a=-b/c→ze wzorów Viete`a
8 mar 09:57
monika: aaa... dziekuje bardzo
8 mar 09:58
xxx:
29 wrz 15:51
ZIOMAL:
9 sty 22:46