Ciągi, nie rozumiem
julka: Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny wynosi 15, Jeżeli od drugiej odejmiemy jeden, a
pozostałe zostawimy bez zmiany, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciagu geometrycznego. Oblicz
wyrazy ciagu arytmetycznego.
próbowałam zacząć, ale nie wiem co z czym połączyć.
(a, a+r, a+2r) c aryt
(a, a+r −1, a+2r) c geom czy (a, aq−1,aq
2) to ciag geometryczny
i dalej co 3a+3r=15
a=15−r
nie wiem co mam z tym zrobić pomóżcie
18 wrz 16:01
julka: pomoże ktoś ?
18 wrz 16:10
sushi_ gg6397228:
uzyj literek a,b,c oraz wlasnosci na ciag 2b=a+c, b2=a*c i teaz ułoz uklad rownan
18 wrz 16:13
julka: ale z tego układu rownań to nic nie mam.
(b−c)2=0
i ze a=2b−c
i co dalej ?
18 wrz 16:36
sushi_ gg6397228:
zapisz to co masz podane w pierwszych dwoch zdaniach swojego zadania
18 wrz 16:37
Grześ1992:
a
1+a
2+a
3=15 −−−−>c.aryt.
a
1+(a
2−1)+a
3 −−−−−>c.geom.
(a
2−1)
2=a
1*a
3
18 wrz 16:45
julka:
takie coś i niby co z tego wynika ?
jak podstawie, ab,c to tez mam 3 nie wiadomo, a 2 układy równań, nie rozumiem dalej tego
18 wrz 16:46
sushi_ gg6397228:
a co napsialem o 16.13 nigdzie nie widze literek a,b,c, na grzyba mi a,r,q
18 wrz 16:48
julka: ale z tego a, b,c tez nic nie wychodzi. wynik ma byc 8,5,2 lub 2,5,8 a mi nic nie wychodzi nie
rozumiem wgl ciagu geometrycznego nie rozumiem tego zadania i mam go juz dosc bo od 14 siedze
nad nim i wymyslam a nic nie wymysliłam.
18 wrz 16:51
18 wrz 16:55
18 wrz 16:55
Grześ1992: a1+a3=2a2
18 wrz 16:57
sushi_ gg6397228:
Grześ1992 jak ja tłumacze to idż sobie na drzewo, a nie wcinasz sie
i to juz nie pierwszy raz dzisiaj
18 wrz 16:58
Grześ1992:
18 wrz 16:59
julka: a+b+c= 15 umiem to zapisac ale nic mi to nie daje

jak mam zapisac dalsza czesc zadania. ?
18 wrz 17:00
sushi_ gg6397228:
zapisz teraz druga rownosc−−> drugie zdanie z tresci zadania
18 wrz 17:01
Grześ1992: heh wszystko jej napisalem tylko zamiast a1 wpisac a zamiast a2 wpisac b itd. i ona nie wie
co wpisac
18 wrz 17:02
Grześ1992: dobra juz nic nie mowie
18 wrz 17:02
julka: ac=(b−1)2
18 wrz 17:03
julka: cholera jestem na rozszerzonej matmie, i wiem ze pod to co napisałes miałam to napisac, ale
ludzie mam 3 niewiadome, a 2 układy równań wiec jak mam z 2 policzyc 3 niewiadome?
18 wrz 17:04
Grześ1992: posty z godziny 16:55 i 16:57 pokazują jak wyliczyć "b" ;>
18 wrz 17:05
sushi_ gg6397228:
wlasnoci ciagow 2b=a+c
a+b+c= 15
a*c= (b−1)2
kolor czerwony podstawaimy z wlasnosci
18 wrz 17:05
julka: ok dobra dzieki za starania, ale ja tego nie umiem zrobic, wg mnie ten cały zapis sensu nie ma,
jak wyliczam to literki sie gubią i wychodzą jakieś pierdoły. dzieki za pomoc
18 wrz 17:17
sushi_ gg6397228:
za a+c podstawiasz 2b do a+b+c= 15 i masz 2b+b= 15 ciekawe ile moze wyniesc b
18 wrz 17:18