Symetria osiowa - proszę o pomoc
Xenia: Sprawdź, że punkty A, B, C, D takie, że A=(-1;4), B=(5;-2), C=(7;3), D=(4;6), są
wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD.
a) Napisz równanie osi symetrii tego trapezu
b) Przekształć trapez przez symetrię względem początku układu współrzędnych i podaj
współrzędne otrzymanych wierzchołków
c) Wyznacz wektory zawierające przekątne trapezu
d) Przesuń trapez o wektor [-1;3] i podaj współrzędne otrzymanych wierzchołków
e) Narysuj wykres
Bardzo was proszę o pomoc bo mam braki ze wzgledu na chorobę i nie mam pojęcia jak się za
to zabrać.
7 mar 23:37
Basia: a równanie prostej przechodzącej przez dwa dane punkty umiesz napisać ?
7 mar 23:45
Xenia: Czy to jest to:
x'=-x
y'=-y
7 mar 23:51
Basia: zupełnie nie; to są wzory określające symetrię środkową względem początku układu
współrzędnych
7 mar 23:54
Xenia:
y=ax+b
y=ax+b
7 mar 23:56
Xenia: To chyba będzie to, tylko co mam gdzie podstawić?
7 mar 23:57
Basia:
równanie prostej prze chodzącej przez A i B wygląda tak:
yb - ya
y - ya = ---------------- *(x - xa)
xb - xa
-2 - 4
y - 4 = --------------- *(x - (-1))
5 - (-1)
-6
y - 4 = -------- * (x+1)
6
y - 4 = -1*(x+1)
y -4 = -x -1
y = -x - 1 + 4
y = -x + 3
--------------------------
pr.AB y = -x + 3
napisz teraz równanie prostej CD; policz sobie na kartce i podaj mi tylko wynik, tak jest
łatwiej
7 mar 23:59
Xenia: y=-x+6
8 mar 00:07
Xenia: przepraszam że tak długo ale coś mam z netem
8 mar 00:08
Basia: To nie Ty; to coś ze stroną, ale ten wynik nie jest całkiem dobry; zaraz to napiszę
8 mar 00:09
Basia:
yd - yc
y - yc = ---------------- *(x - xc)
xd - xc
6 - 3
y - 3 = ---------- *(x - 7)
4 - 7
3
y -3 = --------- *(x-7)
-3
y - 3 = -1*(x-7)
y - 3 = -x + 7
y = -x + 10
-----------------------------
pr.AB y = -x + 3
pr.CD y = -x + 10
to co można o tych prostych powiedzieć ?
8 mar 00:12
Xenia: Oj przepraszam, zamiast xc wstawiłam yc
8 mar 00:14
Xenia: że są równoległe?!
8 mar 00:15
Basia: oczywiście, są równoległe bo mają ten sam współczynnik kierunkowy a = -1
czyli odc.AB || odc.CD; czyli na pewno mamy do czynienia z trapezem
aby pokazać, że jest równoramienny trzeba policzyć |BC| i |AD|
jeżeli |BC| = |AD| to trapez jest równoramienny
|BC| = √(xc-xb)2 + (yc-yb)2
|AD| = √(xd-xa)2 + (yd-ya))2
policz i napisz ile Ci wyszło
8 mar 00:19
Xenia: punkt b) zrobiłam chyba dobrze A'=(1;-4), B'=(-5;2), C'=(-7;-3), D'=(-4;-6) ale nie
bardzo wiem co zrobić w punkcie c)
8 mar 00:20
Xenia: już liczę
8 mar 00:20
Basia: tak; (b) jest w porządku
8 mar 00:23
Xenia:
|BC|=√29
|AD|=√29
8 mar 00:26
Basia: ok. czyli mamy trapez równoramienny
osią symetrii trapezu równoramiennego jest prosta przechodząca przez środki jego podstaw
M - środek AB
N - środek CD
xm = (xa+xb)/2 = (-1+5)/2 = 2
ym = (yayb)/2 = (4-2)/2 = 1
M(2,1)
xn = (xc+xd)/2 = (7+4)/2 = 11/2
yn = (yc+yd)/2 = (3+6)/2 = 9/2
N(11/2 , 9/2)
i trzeba napisać równanie prostej MN ( to już potrafisz)
za chwilę (c)
8 mar 00:39
Basia: przekatne to BD i AC
→
BD = [xd-xb ; yd - yb] = [ 4-5 ; 6+2 ] = [ -1 ; 8 ]
→
AC = [xc-xa ; yc- ya] = [ 7+1 ; 3-4 ] = [8 ; -1 ]
tak na marginesie te wektory są prostopadłe bo (-1)*8 - 8*(-1) = -8 + 8 = 0
→ → → →
czyli cos(BD;AC) = 0 czyli kąt(BD;AC) = 900
ale to juz nie należy do zadania
8 mar 00:45
Basia: czy z resztą zadania już sobie poradzisz ?
8 mar 00:48
Xenia: A prosze powiedz mi jeszcze w równaniu prostej MN wyszło mi y=x-1, czy dobrze?
8 mar 00:48
Basia: poczekaj chwileczkę muszę policzyć
8 mar 00:49
Xenia: jeszcze jedno pytanie, który trapez mam przesunąć o wektor [-1;3] w (d) ABCD czy
A'B'C'D'?
8 mar 00:51
Basia: tak, wyszło mi tak samo
8 mar 00:54
Basia: wydaje mi się, że ten poczatkowy ABCD
8 mar 00:54
Xenia: To resztę juz zrobię, serdecznie dziekuję za pomoc.
8 mar 00:55
Basia: to zadanie jest tak sformułowane, że właściwie nie wiadomo czy punkty (c) i (d) dotyczą
trapezu ABCD czy trapezu A'B'C'D';
ja bym to zrobiła dla ABCD albo poprosiła autora zadania o wyjaśnienie
ostatecznie można zrobić w dwóch wersjach bo (c) i (d) to już niewielkie rachunki
8 mar 00:58
Xenia: czyli może lepiej jak zrobie z osobna jedno i drugie, bo sama nie wiem a nie chce oblać
8 mar 01:00
Basia: Tak będzie najlepiej. Życzę powodzenia. Miło się z Tobą współpracowało. Dobranoc.
8 mar 01:02
Basia: Teraz przerywam, ale za jakąś godzinkę jeszcze tu zajrzę. Jakby coś nie grało pisz.
8 mar 01:03
Xenia: Jeszcze raz bardzo dziękuję, dobranoc.
8 mar 01:06
Xenia: Coś mi nie wychodzi z tymi przekatnymi, wektory po obliczeniu i zaznaczeniu wyszły mi w
jakiś dziwnych miejscach, wogóle nie pokrywaja się z wykresem trapezu ABCD.
8 mar 02:22
Basia:
współrzędne wektora nie określają jego punktu zaczepienia
wektor AC = [8 ; -1 ] jest zaczepiony w punkcie A(-1,4) i ma koniec w C(7,3)
"idąc" z A do C musimy przejść 8 jednostek w prawo i jedną w dół
wektor BD = [-1;8] to znaczy tylko tyle, że idąc od B do D muszę przejść 1 w lewo i 8 do
góry
tyle mniej wiecej oznaczają współrzędne wektora
po prostu narysuj wektor AC i wektor BD
przesuwając o wektor w = [a;b] też tak postępujesz
w prawo o a gdy a>0 w lewo o |a| gdy a<0
w górę o b gdy b>0 w dół o |b| gdy b<0
8 mar 02:36
Basia: współrzędne wektora nie określają jego położenia
jest nieskończenie wiele wektorów o takich samych współrzędnych
każde dwa wektory równoległe, o równej długości i o tym samym zwrocie mają jednakowe
współrzędne
np. O(0,0) P(1,1) OP = [1;1]
R(2,3) S(3,4) RS = [1,1]
o tych wektorach mówimy, że są równe chociaż oczywiście na płaszczyźnie wcale się nie
pokrywają
w każdym punkcie płaszczyzny mogę zaczepić wektor o danych współrzędnych
8 mar 02:41
Xenia: Aby zgadzało sie to z tym co czytam powyżej mósiałabym obliczyć wektor CA i wtedy
współrzędne by sie zgadzały, ale nie wiem czy moge AC odwrócić?
8 mar 02:41
Xenia: musiałabym*, przepraszam za błąd to z pośpiechu
8 mar 02:42
Xenia: nie wiem dlaczego tak mi wychodzi, ale te przekatne pasuja do trapezu A'B'C'D'
8 mar 02:44
Basia: tak;
→ →
CA = -AC
→ →
AC = [a;b] to CA = [-a;-b]
to są wektory przeciwne
→
u Ciebie CA = [-8; 1]
z C do A jest osiem w lewo i raz w górę
chyba, że źle te punkty zaznaczyłaś
8 mar 02:45
8 mar 02:48
Xenia: Właśnie sprawdziłam i dobrze zaznaczyłam, w AC musiałabym przejść 8 w prawo i 1 w dół to
wyląduję na punkcie (16;-2)
8 mar 02:50
Xenia: Nie wiem co robie nie tak.
8 mar 02:51
Basia:
bo muszą; ABCD i A'B'C'D' są przystające
AB || A'B' BC || B'C' CD || C'D' i AD || A'D'
wektory AC i A'C' są równe i wektory BD i B'D' są równe
(są równoległe; mają tę samą długość i ten sam zwrot)
żeby to zrozumieć narysuj sobie jakikolwiek równoległobok ABCD w ukł.wsp.
→ → → →
AB = DC BC = AD
i oczywiście mają takie same współrzędne
np. A(1,1) B(3,2) C(0,4) D(-2,3)
policz wsp. AB i DC zobaczysz, że są takie same
tak samo BC i AD
8 mar 02:53
Basia:
nie A(-1,4)
idziesz 8 w prawo to jest -1+8 = 7
idziesz 1 w dół to jest 4-1=3
i masz punkt C(7,3)
nie idziesz "od wektora"
idziesz od początku wektora czyli punktu A do jego końca czyli punktu C
8 mar 02:55
Xenia: wyszły takie same
BC=(-3;2)
AD=(-3;2)
8 mar 02:58
Xenia: Wektory w zadaniu mają zawierać przekątne trapezu, co to oznacza? Dla mnie przekątna to
coś podzielonego na pół.
8 mar 02:59
Xenia: acha, chyba że tak, to gdzie mam dokładnie na wykresie zaznaczyć wektor? chyba tak jak
współrzędne wskazują?
8 mar 03:03
Xenia: Wybacz mi że Cie tak męcze po nocach, ale spokoju mi to nie daje.
8 mar 03:05
Basia:
Nie, przekatna to odcinek łączący dwa dowolne (nie sąsiadujące ze sobą) wierzchołki
wielokąta.
W każdym czworokącie ABCD mamy dwie przekatne AC i BD.
→ →
Odpowiadają im wektory AC i BD (lub AC i DB lub CA i BD lub CA i DB).
Pięciokąt ABCDE ma przekatne:
AC, AD, BD, BE, CE
Trójkat nie ma przekatnych.
8 mar 03:08
Xenia: teraz na roboczym rysunku poprowadziłam przerywana linię od wektora AC do punktu A a
nastepnie C i od wektora BD do punktu B a nastepnie D i wyszły mo kolejne 2 punkty
przecięcia wewnątrz trapezu, może to o to chodzi?
8 mar 03:08
Basia:
od A do C ( strzałka przy C)
od B do D (strzałka przy D)
bo tak były liczone
8 mar 03:09
Xenia: Na oko to byłaby oś symetrii trapezu równoramiennego, bo ma tylko jedną
8 mar 03:10
Basia:
nie rysujesz żadnych linii "od wektora"
rysujesz odcinek AC i strzałkę przy C ( to jest wektor AC, ma początek w A, koniec w C)
rysujesz odcinek BD i strzałkę w D ( to jest wektor BD, ma poczatek w B, koniec w D)
wektor tak jak odcinek łączy punkty; od odcinka różni sie tym, że ma zwrot; ten zwrot
zaznaczamy strzałką; to wszystko
8 mar 03:17
Basia:
oś symetrii to prosta MN; pisałaś jej równanie
8 mar 03:17
Xenia: A no tak, przepraszam pogubiłam się troche bo dosyć długie to zadanie, ale juz wracam do
pisania go na czysto bo chyba juz wszystko wiem. W punkcie (d) tylko przesunąć na
wykresie ten trapez, nie trzeba już rachunkowo tego wyliczac?
8 mar 03:22
Basia:
ja bym wyliczyła; to proste
→
u = [u1;u2}
A'' = (xa + u1; ya+u2)
u Ciebie: u = [-1;3]
czyli:
A'' = (-1-1;4+3) = (-2;7)
B'' = (5-1;-2+3) = (4;1)
C'' = (7-1;3+3) = (6;6)
D'' = (4-1;6+3) = (3;9)
jeżeli przesuwasz ABCD
('' bo ' już użyłaś przy innym przekształceniu)
jeżeli przesuwasz A'B'C'D' analogicznie liczysz współrzedne A'''; B'''; C'''; D'''
8 mar 03:29
Basia: Teraz już muszę kończyć. Jeszcze raz powodzenia. Dobranoc.
8 mar 03:32
Xenia: Ogromne dzięki, nie wiem co bym zrobiła bez Twojej pomocy. Chyba zacznę tu częściej
zaglądać, oczywiście jeśli będe miała takie problemy jak dziś. Mam nadzieję, że nie
wykończyłam Cię moją dociekliwością. Szacuneczek, jeszcze raz dziekuję i dobranoc.
8 mar 03:34