ciągi
Madamme: Ciąg a
n = n
2 − 6n + 13, a ciąg b
n dany jest wzorem b
n = n
2 − 10n +20. Ile
wyrazów ciągu b
n jest mniejszych od każdego wyrazu ciągu a
n?
Proszę o pomoc− liczę, liczę i w sumie nie wiem co liczę i nic mi nie wychodzi.
18 wrz 15:26
sushi_ gg6397228:
bn<an i masz nierownosc, na jedna strone, delta, n1,n2 i n>0(zalozenie)
18 wrz 15:38
Madamme: no właśnie o to chodzi, że mi tam delta w ogole nie wychodzi, tylko n > 1,75 Więc?
18 wrz 15:58
Madamme: co robię źle?*
18 wrz 15:58
sushi_ gg6397228:
pokaz swoje obliczenia
18 wrz 16:01
Mery: n2 − 6n + 13 > n2 − 10n + 20
−6n +10 n > 20 −13
4n > 7/4
n > 1,75
18 wrz 16:04
sushi_ gg6397228:
to masz dla n=2,3,4,5,6,7...
tylko ze intrygujace jest ". Ile wyrazów ciągu bn jest mniejszych od każdego wyrazu ciągu
an?"
wiec moze najpierw trzeba zrobic wykres dla n2−6n+13
18 wrz 16:07
sushi_ gg6397228:
mozna zauwazyc, ze najmniejszy wyraz ciagu a
n wynosi 4
wiec 4>b
n i teraz policzyc
18 wrz 16:10
Madamme: chyba juz wiem. Policzyłam sobie pierwszy wyraz ciągu an i wyszło mi 8. Tylko w tym
momencie, jezeli dla bn n= 2,3,4,5,6,7... wychodzi na to, że jest tych wyrazów 6. A w
odpowiedziach mam napisane, ze ma być ich 5... Coś źle policzyłam?
18 wrz 16:12
Madamme: ok, to spróbuję to tak podstawić.

Dzięki
18 wrz 16:13
sushi_ gg6397228:
ma byc od kazdego wyrazu an, a liczby wychodza: 8 ; 5; 4;5;8; ...wiec najmniejszy jest "4"
18 wrz 16:15