poodaj przykład wielomianu, który spełnia podany warunek.
pupilek: Hej, mam problem z zadaniem:
Podaj przykład wielomianu, który spełnia podany warunek:
a) Liczba 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym, a liczba −10 jest pierwiastkiem czterokrotnym
wielomianu
b) Liczby 12 i {2}{3} są pierwiastkami dwukrotnymi i wszystkie współczynniki wielomianu są
liczbami całkowitymi.
c)Liczba −5 jest pierwiastkiem pięciokrotnym i stopień wielomianu jest równy 7.
d)Stopień wielomianu jest równy 10, jedynymi pierwiastkami są liczby 0, −2. −√2; przy czym 0
jest pierwiastkiem dwukrotnym, −2 jest pierwiastkiem trzykrotnym, a −√2 jest pierwiastkiem
jednokrotnym.
Byłbym bardzo więdzny jeżeli ktoś by mi pomógł
18 wrz 14:53
kitikata: W(x)=(x−3)2*(x+10)4=(x2−6x+9)*(x+10)2*(x+10)2=(x2−6x+9)*(x2+20x+100)*(x2+20x+100) = ...
musisz jeszcze wymnozyc
18 wrz 15:00
pupilek: to na pewno trzeba mnozyc? nie wystarczy tylko podac przykładu ?
moze ktos pomoc z reszta?
18 wrz 15:11