Cechy przystawania trójkątów
urugwajczyk: Cechy przystawania trójkątów.
Wiem, że są BBB, BKB, KBK ale patrząc na niektóre zadania mam wrażenie, że wszystkim trójkątom
można by bylo przepisać trzy powyższe cechy, więc o co tu konkretnie chodzi?
18 wrz 14:34
18 wrz 14:40
urugwajczyk: Ale optycznie wszystkie trójkąty wyglądaj tak samo, czyż nie?
Jeśli dam, że tamtego to cecha BKB a jest tak, że to będzie jednak KBK?
18 wrz 14:44
Basia:
jeżeli trójkąty są przystające to oczywiście będą spełnione wszystkie trzy cechy
z tych cech korzystasz wtedy kiedy chcesz zbadać czy dwa trójkąty są przystające
na przykład wiesz, że AB = A'B' i BC=B'C' i ∡ABC = ∡A'B'C' ⇒ na mocy BKB wiesz, że są to
trójkąty przystające ⇒ oczywiście jest również prawdą, że AC = A'C' i pozostałe kąty też są
odpowiednio równe
18 wrz 14:50