Rozwiąż nieróność
Paweł: rozwiązaniem nierówności −4x
2 − bx + c ≥ 0 jest zbiór <−5;1>. Wyznacz parametry b i c.
Ja zrobiłem to tak, że podstawiłem sobie do wzorów na pierwiastek wielomianu −5 i 1 :
Δ= b
2 + 16c
√Δ=b+4
√c
No i podstawiłem to sobie do x1/2, i wyszło mi, że c=4, natomiast b=12. Wydaję mi się jednak,
że cały pomysł na rozwiązanie zadania jest conajmniej szalony dlatego proszę o poradę
18 wrz 14:32
Basia:
pomysł jest bardzo dobry;
właśnie tak jest
z treści wynika, że x
1 = −5 x
2 =1
ale teraz zastosowałabym wzory Viete'a
b = −16
c = 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
można też z układu równań
−4*(−5)
2 − b*(−5) + c =0
5b + c = 100
−4*1
2 − b*1 + c = 0
−b + c = 4
5b + c = 100
b − c = −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−
6b = 96
b = 16
−16+c = 4
c = 20
18 wrz 14:38
ZKS:
Skorzystaj z postaci iloczynowej f.kwadratowej to znaczy:
f(x) = a(x − x
1)(x − x
2) w miejsce x
1 i x
2 wstaw pierwiastki.
Albo możesz skorzystać z wzorów Viete'a
18 wrz 14:39
Paweł: Wielkie dzięki
18 wrz 14:43