Ciągli liczbowe
Kryssstiann: Konrad wpłacił do banku pewną sumę. Roczna stopa procentowa w tym banku wynosi 3,6%.
Odsetki kapitalizowane są w skali rocznej. Przez ile lat wypłacona suma nie będzie
przekraczać 130% sumy wpłaconej? Nie uwzględniaj podatku od odsetek lokat bankowych.
7 mar 23:28
Basia:
zastosuj wzór na procent składany
Kn = K*(1 + p/100)n
Kn = K*(1+ 0,036)n = K*(1,036)n
Kn ≤ 130%*K = 1,3K
K*(1,036)n ≤ 1,3*K /:K
(1,036)n ≤ 1,3
i teraz na kalkulatorze po kolei, aż przekroszysz te 1,3
ostatnie mniejsze to odpowiedź
formalnie to jest tak
n ≤ log1,036(1,3)
ale tego nikt normalny nie policzy
7 mar 23:43
Kryssstiann: heh, dzięki!
7 mar 23:44
Kryssstiann: Ja to zrobiłem tak: za pewną kwotę przyjąłem X. To trzeba mnożyć razy 3,6%.
za X dla równego rachunku wstawmy 100 zł, więc
100 + 3,6%=103,6 czyli tyle ma po roku,
Po dwóch latach ma 103,6 +3,6% =107,33
po 3 latach 107,33+3,6%=111,20
po 4 latach 111, 20+3,6%=115, 20
po 5 latach 115,20 +3,6%=119, 35
119,35+3,6% =123.00
=128, 05
=132,6
więc w 8 roku kwota wpłacona przekroczy 130% sumy wpłaconej.
Może tak być


?
8 mar 00:17
Basia:
można i tak, ale po co ?
1,0362 = 1,073296
1,0363 = 1,1119346
1,0364 = 1,1519642
1,0365 = 1,1934349
1,0366 = 1,2363984
1,0367 = 1,280987
1,0368 = 1,32....
tylko mnożę te 1,036 przez siebie
wynik oczywiście taki sam
przez 7 lat nie przekroczy, w ósmym przekroczy
8 mar 00:35