matematykaszkolna.pl
fizyka prawo archimedesa bentley: rysunekDość nietypowe zadankom Nie było mnie na lekcji i za bardzo nie wiem o co chodziemotka wiem że fg to siła cięzkości i fw to siła wyporu ) ale skąd się wzięły 2 siły wyporu ? Z czego to wynika Wyjaśnij symbole Opis dotyczy prawa archimedesa Ciało wypływa na powierzchnię Warunki pływania ciał Fg=Fw+Fw2 gęstość ciała < gęstość cieczy Oto rysunek
18 wrz 13:48
bentley: siła cięzkości jest równa sumie sile wyporu i własnie nie wiem
18 wrz 13:49
Trivial: Liceum czy gimnazjum?
18 wrz 13:49
bentley: 2 klasa liceum
18 wrz 13:50
bentley: hm co to oznacza? Skąd się wzięło jakieś pomysły?
18 wrz 13:53
Trivial: Skąd bierze się siła wyporu? Ma to związek z ciśnieniem, a mianowicie z różnicą ciśnień w płynie. Gdy zanurzasz przedmiot w płynie, z każdej strony działa na niego F = pA, gdzie: F − siła, p − ciśnienie, A − powierzchnia przedmiotu. Ciśnienie wyżej jest mniejsze od ciśnienia niżej → stąd pojawia się siła wyporu. Jako, że ciśnienie w płynie zależy tylko od wysokości, siła wyporu jest skierowana pionowo w górę. Ma ona wartość równą sumie wszystkich małych przyczynków sił. FW = ρgV ρ − gęstość płynu g − przyspieszenie grawitacyjne V − objętość zanurzonej części przedmiotu
18 wrz 14:02
bentley: proszę o pomoc
18 wrz 14:04
bentley: Dziękuje za pomoc To wiedziałem akurat tylko dlaczego są dwie siły wyporu ? Skąd tak druga się wzięła?
18 wrz 14:13
Trivial: Nie wiem skąd się wzięła druga, może daj treść zadania, a nie sam rysunek do niego.
18 wrz 14:14
bentley: tak było w zeszycie sa jeszcze do tego warunki Fg=Fw+fw2 Qciałą < Q cieczy
18 wrz 14:19
bentley: Zrobie może skana zeszytu ok ?
18 wrz 14:22
Trivial: Nie masz książki do fizyki, żeby sobie poczytać? Nie mam pojęcia co tutaj oznacza tajemnicze fw2 A warunek 'dryfowania' ciał jest taki jak podałeś. ρciała < ρcieczy Pierwszy link w google: http://www.fizykon.org/statyka_osr_ciagle/osr_c_warunki_plywania_cial.htm
18 wrz 14:23
Trivial: Zrób skan, ale nie wiem czy to coś da. emotka
18 wrz 14:25
bentley: nie no wszytko przepisałem i przerysowałem z dokładnością więc nie ma tak jakby sensu, ale dzięki za pomoc. Jakoś to będzie
18 wrz 14:28