fizyka prawo archimedesa
bentley:

Dość nietypowe zadankom
Nie było mnie na lekcji i za bardzo nie wiem o co chodzi

wiem że fg to siła cięzkości i fw
to siła wyporu ) ale skąd się wzięły 2 siły wyporu ? Z czego to wynika
Wyjaśnij symbole
Opis dotyczy prawa archimedesa
Ciało wypływa na powierzchnię
Warunki pływania ciał
Fg=Fw+Fw2
gęstość ciała < gęstość cieczy
Oto rysunek
18 wrz 13:48
bentley: siła cięzkości jest równa sumie sile wyporu i


własnie nie wiem
18 wrz 13:49
Trivial: Liceum czy gimnazjum?
18 wrz 13:49
bentley: 2 klasa liceum
18 wrz 13:50
bentley: hm co to oznacza? Skąd się wzięło jakieś pomysły?
18 wrz 13:53
Trivial:
Skąd bierze się siła wyporu?
Ma to związek z ciśnieniem, a mianowicie z różnicą ciśnień w płynie. Gdy zanurzasz przedmiot w
płynie, z każdej strony działa na niego F = pA, gdzie: F − siła, p − ciśnienie, A −
powierzchnia przedmiotu. Ciśnienie wyżej jest mniejsze od ciśnienia niżej → stąd pojawia się
siła wyporu. Jako, że ciśnienie w płynie zależy tylko od wysokości, siła wyporu jest
skierowana pionowo w górę. Ma ona wartość równą sumie wszystkich małych przyczynków sił.
FW = ρgV
ρ − gęstość płynu
g − przyspieszenie grawitacyjne
V − objętość zanurzonej części przedmiotu
18 wrz 14:02
bentley: proszę o pomoc
18 wrz 14:04
bentley: Dziękuje za pomoc

To wiedziałem akurat tylko dlaczego są dwie siły wyporu ? Skąd tak druga się wzięła?
18 wrz 14:13
Trivial: Nie wiem skąd się wzięła druga, może daj treść zadania, a nie sam rysunek do niego.
18 wrz 14:14
bentley: tak było w zeszycie

sa jeszcze do tego warunki
Fg=Fw+fw2
Qciałą < Q cieczy
18 wrz 14:19
bentley: Zrobie może skana zeszytu ok ?
18 wrz 14:22
18 wrz 14:23
Trivial:
Zrób skan, ale nie wiem czy to coś da.
18 wrz 14:25
bentley: nie no wszytko przepisałem i przerysowałem z dokładnością

więc nie ma tak jakby sensu, ale
dzięki za pomoc. Jakoś to będzie
18 wrz 14:28