Trygonometria.
ona: Zapisz podane wyrażenie w postaci iloczynu, wiedząc że α+β+γ=π.:
sinα+sinβ+sinγ
18 wrz 13:33
Eta:
γ= π−(α+β)
sinγ=sin[π −(α+β)]= sin(α+β)
| | α+β | | α+β | | α+β | |
sin(α+β)= sin2* |
| = 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ+sinγ= 2sin |
| *cos |
| + sin(α+β)= |
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α+β | |
= 2sin |
| (cos |
| +cos |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
zastosuj w nawiasie wzór na sumę cosinusów i otrzymasz postać iloczynową całego wyrażenia
| | x+y | | x−y | |
cosx +cosy= 2 |
| *cos |
| , x= α−β, y= α+β |
| | 2 | | 2 | |
powodzenia
18 wrz 14:06
hwdtel x3:
Postaci iloczynu sumy sinusów kątów trójkąta (mniej lub bardziej eleganckich )
może być multum np: W twoim zapisie Eta:
| | α+β | | α−β | | α+β | |
2sin |
| (cos |
| + cos |
| ) to już de facto ,gwoli ścisłości
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
jest postać iloczynowa
18 wrz 14:37