rozwiąż równanie
Kaś: (2 + √3)x + (2 − √3)x = 4
18 wrz 13:29
sushi_ gg6397228:
to juz bylo na forum, wystarczy poszukac
18 wrz 13:37
Kaś: no to poszukam...
18 wrz 13:38
sushi_ gg6397228:
wskazowka
18 wrz 13:41
Kaś: dzięki.
ja to zrobiłam w inny sposób ale wyszła mi jedna odpowiedz a nie dwie...
18 wrz 13:47
sushi_ gg6397228:
na pewno x=1
wiec mozesz pokazac swoje obliczenia
18 wrz 13:51
Kaś: ze w=1 to wiem tez mi wyszlo tylko innym sposobem
ale ma wyjsc jeszcze x = −1
18 wrz 13:56
sushi_ gg6397228:
bo jak zrobisz podstawienie, to dostaniesz rownanie kwadratowe i dwa pierwiastki
18 wrz 14:06
ZKS:
(a − b)(a + b) = 1 to zawsze liczbą odwrotną do a + b jest a − b.
np:
4 − √15 to liczba odwrotną będzie 4 + √15.
18 wrz 14:16
Kaś: szczerze mówiąc wcale was nie rozumiem.
jak z (2 + √3)x + (2 − √3)x = 4
powstało 2− √3 = 12 + √3
18 wrz 15:54
sushi_ gg6397228:
masz podstawic za drugie wyrazenie wskazowke
18 wrz 16:03