potęgi ;)
Karuś ;*: Hejcia

Mam pewien problem, a mianowicie jutro kartkówka i potrzebuje kogoś kto wytłumaczy mi te
przykłady jak je robić od początku do końca. Oto przykłady
1.Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
| | 4x−9x−1 | | x−4+3x−1 | |
a) ( |
| + |
| )2 |
| | 2x1/2−3x−1/2 | | x1/2−x−1/2 | |
| | x3√y | | √x | |
b) [( |
| )3/2+ |
| )2]:(x1/4+y1/4) |
| | y√x3 | | x8√y3 | |
| | 9 | | x1/3+2 | | x4/3+8x1/3 | |
c) ( |
| − |
| )* |
| |
| | x+8 | | x2/3−2x1/3+4 | | 1−x1/3 | |
2.Rozwiąż równanie:
a)
√3x−2=2
√x+2−2
b)
√2x+1+
√x−3=2
√x
c)
√x+3+
√3x−2=7
Bardzo bym prosiła, aby ten co rozwiązuje pisał swój tok rozumowania

z góry Dziękuje
18 wrz 12:56
Karuś ;*: odświeżam
18 wrz 13:35
Trivial:
Już widzę, jak ludzie rozwiązują wszystkie przykłady.
18 wrz 13:45
Karuś ;*: nie chodzi mi o wszystkie chodzi mi tylko, aby ktoś mi je wytłumaczył. Jak zacząć...
18 wrz 14:03
Trivial:
1. Skorzystać z prawa działań na potęgach.
n√a = a
1/n
(ab)
n = a
nb
n
2. Eliminować kolejne pierwiastki podnosząc równanie do kwadratu (przerzucamy jeden pierwiastek
na jedną stronę a resztę na drugą). Potem sprawdzić czy rozwiązanie 'działa'.
c)
√x+3+
√3x−2 = 7
√3x−2 = 7−
√x+3 /
2
3x − 2 = 49 − 14
√x+3 + x+3
2x − 54 = −14
√x+3 /:2
x−27 = −7
√x+3 /
2
x
2−54x+729 = 49(x+3)
...
18 wrz 14:13
Karuś ;*: A kumpela mówiła mi, że trzeba jeszcze dziedzinę jakoś obliczać to prawda?
18 wrz 14:16
Karuś ;*: a i jeszcze jedno

. Jak to zrobiłeś

?
√3x−2 = 7−
√x+3 /
2
3x − 2 = 49 − 14
√x+3+ x+3
18 wrz 14:20
Trivial:
Wzór skróconego mnożenia.
18 wrz 14:24
Trivial: Można policzyć dziedzinę. Można również policzyć bez dziedziny i sprawdzić czy rozwiązanie
'działa'. To ostatnie jest zazwyczaj szybsze.
18 wrz 14:24
Karuś ;*: dobra to postaram się to zrobić jakoś a jak nie to bd pisać
18 wrz 14:27
Karuś ;*: kurde jaki to wzór skróconego mnożenia zastosowałeś? i jak bo kurcze nie mogę
18 wrz 14:33
Trivial:
(7−√x+3)2 = ...
a=7
b=√x+3
(a−b)2 = ...?
18 wrz 16:18
Ania: Mam ten sam problem , co Karuś. Jednak nie wiem jak zrobić zad. 1 przykład b. pomozde ktoś ?
7 sie 09:01