Jaka jest cena 1 kg jabłek a jaka 1 kg pomarńczy
malina : Średnia cena 3 kg jabłeki 2 kg pomarańczy jest równa 2 złgdyby kupić 1 kg jabłek i 3 kg
pomarańczy cena nie uległa by zmianie .Jaka jest cena 1kg jabłek a jaka 1 kg pomarańczy
.
7 mar 23:23
Basia: Chyba nie średnia cena tylko cena za 3 kg jabłek i 2 kg pomarańczy ? Czyż nie ?
7 mar 23:24
Basia:
x - cena 1 kg jabłek
y - cena 1 kg pomarańczy
3x + 2y = 2
x + 3y = 2
rozwiązać układ równań już chyba potrafisz ?
7 mar 23:53
malina : a możesz rozwiązać ten układ równań !
8 mar 01:13
Basia: mogę, ale ............................
mnożę drugie przez -3
3x + 2y = 2
-3x - 9y = -6
----------------------
-7y = -4 /:(-7)
y = 4/7
-------------------
x + 3*(4/7) = 2
x + 12/7 = 14/7
x = 2/7
----------------
8 mar 01:18
8 mar 01:20
8 mar 01:21
Basia: ale poczekaj bo tak sobie czytam to zadanie i chyba o co innego tu chodzi
8 mar 01:23
Zbyszek: Jak możesz Basiu spójrz na post kwiatuszka...Dziękuje z góry
8 mar 01:24
malina : powinno być 3x+2y=2\*5 , x+3y=2/*4 0blicz układ
8 mar 01:24
malina : i jak

8 mar 01:28
Basia:
jeżeli to naprawdę jest "średnia cena" to będzie tak:
3x + 2y
----------- = 2
5
3x + 2y = 10
------------------------
x + 3y = 10 /*(-3)
-----------------------------
3x + 2y = 10
-3x - 9y = -30
---------------------
-7y = -20
y = 20/7
x + 60/7 = 10
x = 70/7 - 60/7
x = 10/7
8 mar 01:31
Basia: No to źle napisałaś treść zadania. Powinno być tak
Średnia cena 3 kg jabłeki i 2 kg pomarańczy jest równa 2 zł gdyby kupić 1 kg jabłek i 3
kg pomarańczy średnia cena nie uległa by zmianie .Jaka jest cena 1kg jabłek a jaka 1 kg
pomarańczy ?
(3x + 2y)/5 = 2
(x + 3y)/4 = 2
3x + 2y = 10
x + 3y = 8 /*(-3)
3x + 2y = 10
-3x - 9y = - 24
--------------------------
- 7y = -14 /:(-7)
y = 2
-----------------
x + 3*2 = 8
x = 2
------------------
8 mar 01:45