Tautologia i te sprawy
ambitny: Właśnie zaczynam w lo na profilu mat−bio−chem. Na dobry początek jedziemy z logiką i zbiorami.
Jak dla mnie niektóre rzeczy to abstrakcje. Jeśli ktoś mi mógłby pomóc, jakieś wskazówki dać
to będę wdzięczny.
1. Muszę udowodnić korzystając z odpowiednich definicji działań na zbiorach oraz praw logiki
równość zbiorów:
(A ∪ B) − A = B − (A ∩ B) −z dwoma innymi przykładami się uporałem, niestety tego za nic nie
mogę zrobić.
2. Tym razem muszę posłużyć się metodą zerojedynkową i również udowodnić, że zachodzi równość:
A − B = A − (A ∩ B) − tutaj też z dwoma przykładami się uporałem, lecz w tym zawsze wychodzi mi
niezgodność. Nie wiem co robię źle, chyba, że ten zbiór jest nieprawdziwy?
18 wrz 11:40
Trivial:
Jak dla mnie wszystkie rzeczy w matmie to abstrakcje, bo matma to 'nauka o abstrakcjach'.

Zadanie 1.
x∊ (A ∪ B) − A ⇔ (x∊A ⋁ x∊B) ⋀ x∉A. ⇔ (x∊A ⋀ x∉A) ⋁ (x∊B ⋀ x∉A) ⇔ x∊B ⋀ x∉A.
x∊ B − (A∩B) ⇔ x∊B ⋀ x∉A∩B ⇔ x∊B ⋀ (x∉A ⋁ x∉B) ⇔ (x∊B⋀x∉A) ⋁ (x∊B⋀x∉B) ⇔ x∊B⋀x∉A.
18 wrz 12:00
Trivial:
Zadanie 2.
Oznaczenia:
x∊A oznaczamy jako a − prawda.
x∉A oznaczamy jako a − fałsz.
Analogicznie dla B.
Pierwsza linijka to tylko nieformalny komentarz, żeby było łatwiej odczytać.
A B −B A−B A∩B −(A∩B) A−(A∩B) A−B = A−(A∩B)
a b ~b
a⋀~b a⋀b ~(a⋀b)
a⋀~(a⋀b) a⋀~b⇔a⋀~(a⋀b)
1 1 0 0 1 0 0 1
1 0 1 1 0 1 1 1
0 1 0 0 0 1 0 1
0 0 1 0 0 1 0 1
18 wrz 12:10
ambitny: jakiejkolwiek jesteś płci to
18 wrz 14:41