równanie wykładnicze
reven: Witam.
Co robię źle?
5x+10*5x−2=725
5x+10*5x*125=725
5x+5x*1250=7250
5x (1+1250)=7250
5x=7251
Proszę o pomoc.
18 wrz 11:40
sushi_ gg6397228:
3 linijka juz źle liczona−−> skad nagle 10 poszlo do mianownika
18 wrz 11:42
reven: podzieliłem obustronnie przez 10
18 wrz 11:44
sushi_ gg6397228:
pierwszego wyrazu wogole nie podzieliłes, drugi podzieliles przez 100, a trzeci przez 10−−> do
BANI
18 wrz 11:46
reven: hmm... to twoim zdaniem jak to powinno wyglądać?
18 wrz 11:49
sushi_ gg6397228:
robimy podstawienie 5x= t do drugiej linijki; potem pomnoz przez 25
18 wrz 11:49
reven: dzięki wielkie

teraz wyszło jak należy
18 wrz 12:04