DonTeo: to co mamy obliczyć to współrzędne punktów A=(Xa,Ya) B=(Xb,Yb) C=(Xc,Yc)
ze wzoru na współrzędne środka odcinka jakimi są dane nam punkty zapisujemy po trzy
równania dla X-sów i Y-ków
środkiem odcinka AB jest punkt P(-2,-2) i jazda ze wzoru (Xa+Xb)/2=-2 (Ya+Yb)/2=-2 i
analogicznie BC i Q(1,-2) ze wzoru (Xb+Xc)/2=1 i (Yb+Yc)/2=-2
analogicznie AC i R(-2,4) ze wzoru (Xa+Xc)/2=-2 i (Ya+Yc)/2=4
zestawiamy X ze sobą:
1. (Xa+Xb)/2=-2 => Xa+Xb=-4 =>Xa=-4-Xb
2. (Xb+Xc)/2=1 =>Xb+Xc=2
3. (Xa+Xc)/2=-2 =>Xa+Xc=-4
z równania nr 1 podstawiamy Xa do równania trzeciego i mamy układ 2 równań z dwiema
niewiadomymi

2. Xb+Xc=2
3. -4-Xb+Xc=-4 z czego wychodzi że Xb=1 Xc=1 podstawiając te liczby otrzymamy Xa=
-5
to samo robimy z Y-kami i wychodzą nam trzy punkty
A(-5,4) B(1,-8) i C(1,4)
b) obwód można obliczyć ze wzoru na długość o odcinka o końcach w punktach A=(Xa,Ya)
B=(Xb,Yb) wzór: I AB I=
√ (Xb-Xa)2 + (Yb-Ya)2 
i tyle
jeżeli są jakieś błędy piszcie: jogger22@wp.pl