ja plis pomocy:
punkt S=(1,-1/2) jest środkiem równoległoboku ABCD w którym A(-3,-3) i B (1,-1). oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków.
i mi wyszło że C (5,1) i z tego wychodzi że A B C leżą na jednej linii więc to nie może byc równoległobok sprawdzi mi to ktoś

?
17 gru 16:38
ja plis pomocy:
sorki punkt C źle wyliczyłam ma być (5,2) ale za to i nie leżą ona już na jednej linii ale za to punkt D mi sie chcę wyjść;(
17 gru 17:03
Jakub:
Najprościej to zrobić na wektorach.
Współrzędne wektora BA=[-3-1,-3-(-1)]=[-4,-2]
Teraz dodaj do punktu C współrzędne tego wektora i masz punkt D
D=(5+(-4),2+(-2))=(1,0)
17 gru 18:40