Proszę pomóżcie mam 3 zadania podam treść:) proszę o pomoc:)
Gałczi: Zad1.
Czy czworokąt ABCD można wpisać w okrąg , jeżeli stosunek mair kątów przy wierzchołkach A,B,C,D
wynosi odpowiednio:
a) 3 : 6 :10 :7
c)10 : 8 :10 :8?
Zad2.
Wyznacz miary kątów czworąkąta ABCD wpisanego w okrąg , wiedząc że:
a)∥∡B∥ = jedna trzecia∥∡A∥ i ∥∡A∥ = 2∥∡C∥
b)∥∡A∥ : ∥∡B∥ : ∥∡C∥ = 1 : 2 : 3
c)∥∡A∥ : ∥∡B∥ : ∥∡D∥ = 5 : 4 : 2
Zad 3.
Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg , wiedząc że przedłużenia przeciwległych
boków przecinają się , tworząc kąty:
a) 20 i 44 stopnie b) 25 i 35 stopni.
18 wrz 10:42