STOŻKI
KASIA:

Pomożecie ?
Mam te zadania na jutro, a nie wiem zbytnio jak j zrobić. Będę wdzięczna za pomoc : )
Pole powierzchni bocznej stożka jest dwa razy większe od pola jego podstawy.
Oblicz:
a) miarę kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy
b) miarę kąta rozwarcia stożka
no i coś niby zaczęłam robić, ale nie wiem czy tak ma to wyglądać. ..
Dane:
P
b=2P
p
P
b=πRl
P
p=πR
2
πRl=2πR
2
l=2R
Szukane:
α=?
β=?
no i dalej nie wiem jak ; /
błagam o pomoc.
18 wrz 10:42
sushi_ gg6397228:
policzylas l=2R policz z Pitagorasa H (wyjdzie tez zalezne od R)
a potem tylko odpowiednie wzory na trygonometrie (wyjda liczby, ktore bedzie trzeba poszukac w
tablicach, aby odczytac wartosci kątów)
18 wrz 11:02
KASIA: R
2 + H
2 = (2R)
2
H
2=3R
2
i co teraz ?
18 wrz 11:19
ICSP: spierwiastkuj obustronnie.
18 wrz 11:20
KASIA: H=3R
i teraz co mam zrobić ?
18 wrz 11:23
sushi_ gg6397228:
policz jeszcze raz H
18 wrz 11:26
KASIA: H = √3R ?
18 wrz 11:28
sushi_ gg6397228:
tak;
teraz zaproponuj jakas funkcje trygonometryczna do obliczenia kąta α
18 wrz 11:29
18 wrz 11:30
sushi_ gg6397228:
to 12 β wynosi ....
18 wrz 11:32
KASIA: też 60 ?
18 wrz 11:34
KASIA: nieee.... 30 więc cała β=60
18 wrz 11:34
sushi_ gg6397228:
i po zadaniu
18 wrz 11:35
KASIA: ok a mam jeszcze jedno ..
Promień podstawy stożka ma długość 24 cm. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym.
Oblicz pole przekroju osiowego oraz objętość stożka.
no i zaczęłam tak:
dane:
R=24cm
szukane:
V=?
P
Δ=?
i teraz wyliczę z funkcji trygonometrycznych H to będzie:
H=24
√3
no to podstawiam do wzoru na V.
| | 1 | | 1 | |
V= |
| πR2H = |
| π(24)2*24√3 = 4608π [cm3] |
| | 3 | | 3 | |
i pole mi nie wychodzi dobre jak podstawiam ; /
18 wrz 11:42
sushi_ gg6397228:
zauwaz ze masz trojkat równoramienny prostokatny a przeciwprostokatnej 2R=48−−> wylicz
l
18 wrz 11:54
KASIA: no l będzie 48 .
18 wrz 12:04
sushi_ gg6397228:
skad wyszlo L= 48

masz trojkat L, L, 2R i kat prosty w L
18 wrz 12:07
KASIA: jak L.L ?
możesz mi to narysować?
18 wrz 12:09
elo:

Skoro to trójkąt równoramienny prostokątny i mary kątów to 90, 45, 45 to ile wynosi podstawa?
Pamiętasz zależności a, a, a
√2?
18 wrz 12:14
sushi_ gg6397228:

najpierw trojkat ABC Pitagoras
18 wrz 12:15
KASIA: to będzie:
(2R)2+L2=L2?
18 wrz 12:18
elo: 48=l√2
l=12√2
18 wrz 12:20
elo: L2+L2=(2R)2 => (2L)2=(2R)2
18 wrz 12:21
elo: "Oj Jezu co ja napisałem

! Ma być: 2L
2=(2R)
2
18 wrz 12:22
KASIA: no ok, i co teraz ?
18 wrz 12:24
KASIA: co teraz mam zrobić ?
18 wrz 15:52
KASIA: pomożecie ? ; [
18 wrz 16:48
sushi_ gg6397228:
ciagle czekam na wynik mojego rysunku−−> bo nie zapsialas tego poprawnie
18 wrz 16:53
KASIA: L2 + L2 = (2R)2
2L2 = 4R2 / :2
L2 = 2R2 / :√
L=√2R
18 wrz 17:13
dero2005:

oznaczenia
r − promień stożka = 24 cm
l − tworząca (przyprostokątna w przekroju osiowym)
h − wysokość stożka
jeżeli przekrój osiowy jest trójkątem prostokątnym to kąt wierzchołkowy jest kątem prostym a
pozostałe dwa kąty są takie same i wynoszą po 45
o
z funkcji trygonometrycznych liczysz
h = r = 24 cm
z tw Pitagorasa
l
2 = h
2 + r
2
l =
√h2 + r2 =
√242 + 242 =
√2*242 = 24
√2 cm
pole prostokąta prostokątnego jest równa połowie iloczynu przyprostokątnych
| | l2 | | (24√2)2 | |
Po = |
| = |
| = 276 cm 2
|
| | 2 | | 2 | |
objętość stożka
V =
13πr
2*h =
13π*24
2*24 = 4608π cm
3
18 wrz 17:14
KASIA: dero2005 tylko że pole ma wyjść 576 a nie 276
18 wrz 17:17
dero2005: ono tyle wyjdzie tylko że ja omyłkowo wpisałem zamiast 576 276
| | l2 | | 24√2*24√2 | | 242*2 | |
przeliz wzór na Po = |
| = |
| = |
| = 576 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 wrz 17:26
KASIA: | | l2 | | l*H | |
yhym, ale dlaczego pole przekroju równa się |
| zamiast |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
18 wrz 17:33
dero2005:

jeżeli pomnożysz boki kwadratu przez siebie to otrzymasz pole kwadratu, żeby otrzymać pole
połowy kwadratu (czyli trójkąta prostokątnego równoramiennego) należy podzielić przez 2 ( jak
na rys)
| | 2r*h | |
Ten sam wynik można otrzymać Po = |
| lub Po = r*h
|
| | 2 | |
sprawdź
18 wrz 17:42
KASIA: ok dzięki : )
18 wrz 17:45