różniczki 2rzędu
konsta: Rozwiązać równanie różniczkowe rzędu drugiego y''+4y'+13y=4sin3x do wyznaczenia całki
szczególnej użyć metody przewidywania
18 wrz 02:11
Jack:
y''+4y'+13y=4sin3x
CORJ:
λ
2+4λ+13=0
λ
2+4λ+4+9=0
(λ+2)
2+9=0
(λ+2+3i)(λ+2−3i)=0
λ
1=−2−3i k
1=1
λ
2=−2+3i k
2=1
Zatem y
0(x)=e
(−2+3i)x=e
−2x(C
1cos3x+C
2sin3x)
CORN (strzelanie

):
b(x)=e
0x(Acos3x+Bsin3x) ⇒ d=0+3i (lecz nie jest to pierwiastek równania ch−cznego)
y
1(x)=Acos3x+Bsin3x
y
1'(x)=−3Asin3x +3Bcos3x
y
1''(x)=−9Acos3x−9Bsin3x
−9Acos3x−9Bsin3x+4(−3Asin3x +3Bcos3x)+13(Acos3x+Bsin3x)=4sin3x
cos3x(−9A+12B+13A)+sin3x(−9B−12A+13B)=4sinx
| | −3 | | 1 | |
Zatem ostecznie: y(x)=y0(x)+y1(x)=e−2x(C1cos3x+C2sin3x)+ |
| cos3x+ |
| sin3x |
| | 10 | | 10 | |
18 wrz 10:35
konsta: hah! dzięki wielkie.
18 wrz 15:02