ciagi
poliii: lewa strona rowniania 4+1-2-5+....+x= -546 jest suma n poczatkowych wyrazow
nieskonczonego ciagu arytmetycznego (an), rozwiaz to rownanie
7 mar 22:52
Basia: rozwiązuję
7 mar 22:58
poliii: dziekuje
7 mar 23:02
Basia:
to po lewej stronie to ciąg arytmetyczny, w którym:
a1 = 4 r = -3
Sn = -546
Sn = (a1+an )*n/2
an = a1+ (n-1)*r = 4 - 3(n-1) = 4 - 3n + 3 = 7 - 3n
Sn = (4 + 7 - 3n)*n/2 = (11 - 3n)*n/2
(11-3n)*n / 2 = - 546 /*2
(11 - 3n)*n = - 1092
11n - 3n2 + 1092 = 0
-3n2 + 11n + 1092 = 0
Δ i pierwiastki potrafisz policzyć ?
pamiętaj, że n∈N
po wyliczeniu n liczysz an
x = an
7 mar 23:03
poliii: dawno do szkoly nie chodzilam i kompetnie nic nie pamietam a te zadania sa dlamojej
siostry.jakbys mogla to bym prosila o calosc
7 mar 23:06
Basia: tym razem dobrze, ale siostra powinna to umieć
7 mar 23:07
Basia:
-3n
2 + 11n + 1092 = 0
Δ = (11)
2 - 4*(-3)*1092 = 121 + 13104 = 13225
13225 = 5*5*23*23 = (5*23)
2 = 115
2
√Δ = 115
n
1 = (-11-115)/(-6) = 126/6 = 21
n
2 = (-11+115) / (-6) = 104 / (-6) = - 52/3 a to nie jest liczba naturalna
stąd:
n=21
x = a
21 = a
1 + (21 - 1)*r = 4 - 60 = -56
odp.
x=-56
7 mar 23:13